Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Sjuklöneförslag ett steg i rätt riktning

Publicerad 2012-08-27 11:46:53 i Allmänt,

1992 var undertecknad fackligt aktiv i klubbstyrelsen på Elitfönster. Då hade vi en het debatt om införandet av sjuklöneansvaret för arbetsgivaren. Vi var rörande överens om att det var fel väg att gå. Vi trodde vilket undertecknad gör än idag ATT de som var sämst på att rehabilitera sina anställda inte skulle ta det ansvaret.

Nu tjugo år senare vill vi socialdemokrater ( undertecknad är en av dem som drivit frågan inom vårt parti) halvera ansvaret från två veckor till en. Det är ett steg i rätt riktning. För det första kommer det att leda till att fler småföretag vågar ta steget till anställning. Har träffat hur många småföretagare som helst som sagt att de inte törs ta på sig det ansvaret. Att de dels har inte så hög omsättning så de vågar riska på människor men också för att de vill ta ansvar.

Det andra är att alla som är sjuka eller i behov av rehabilitering kan få ett bättre utgångsläge, då undertecknad tror, om det offentliga med rätt kompetens och med rättighetslagstiftning om att få rehabilitering så kommer fler anställda att kunna komma tillbaka i arbetslivet.

I en tid när vi dagligen tar del om olika människors öden vad gäller utförsäkringar och icke hjälp och fler och fler företag varslar eller ger signaler om att orderläget oavsett om det är varor eller tjänster är sådär, så är halverat sjuklön för företagen ihop med förslag om utbildning och insatser i infrastriktur och byggande en väg att gå för fler jobb. Carina

Här nedan är en länk till en artikel som pekar på att detta är ett bra förslag

http://teknikdebatt.se/debatt/sjuklon-och-sjukloneansvar-hammar-smaforetagare

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela