Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Petter fribytare

Publicerad 2012-08-16 14:45:00 i Allmänt,

Lördagen 28 juli hade vi släktträff man kan kalla det kusinträff med generationer både äldre och yngre.
Hur som helst trevligt hade vi och vi pratde en del om våra rötter från Öland.

Här nedan kan den som är intresserad läsa några rader undertecknad sände till Ölandsbladet 30 aug och som ännu ej publicerats.( rättelse efter ca två veckor kom det in ca 5 rader och en bild)
 
 Det har varit bilder och referat från andra släktträffar. 

Fribytare Petter Pettersson Sandströms ättlingar Vilka är de ?

 

 

 

I helgen var det släktträff i Ladan i Färjestaden. Ett 60-tal ättlingar till Adolf och Naemi Jonsson Ryd Glömminge träffades för första gången. Utöver fika och grillning med mycket allsång och kul att träffas samtal,så var det tipsrunda med släktfrågor samt bildspel med släkthistoria. Adolf Jonsson född i Ryd Glömminge  1915 vars morfar var båtsman Olof Fredrik Rydberg född 1863 i Runsten. Om honom kan man läsa i Glömminge boken – En Ölandssocken förr och nu. Rydberg blev bl.a officerskock och tjänstgjorde även bitvis som hovmästarehos en officer Bolinder. ”det är annat att bli upppassad av Rydberg än av jungfruarna som kommer med köksoset i kjolarna ” yttrade hennes nåd. Rydberg var gift med Maria Josefina Jonsson född i Glömminge 1863.Rydberg:s far hette Petter Pettersson Sandström och var en av Ölands mest kända båtsmän och fribytare under sin tid. Som båtsman arbetade han inom sjukvården. Han hade goda anlag på detta område och marinläkaren uppmärksammade detta och började ge honom extra undervisning om människokroppen. Efter att läkaren avlidit visade det sig att han testamenterat sitt medicinska bibliotek till fribytaren. Detta hade sedan fribytaren mycket nytta av på Öland och även folk från Kalmar anlitade honom.Fribytaren botade många på Öland den meningen var spridd på Öland.Så kunde inte fribytaren hjälpa så återstod inget annat än att kalla på prästen. Läkarna i Kalmar stämde honom för kvacksalveri men när medicinalstyrelsen såg hans recept blev han frikänd. Petter var först gift med Stina Kajsa Jaensdotter och fick 8 barn efter hustruns död gifte han om sig med 45 år yngre Anna Mathilda Andersdotter, de fick fyra barn. Utdrag ur Runsten – Öländsk sockenbok.

 

Enligt uppgift från Adolf och Naemi:s barn så är Fribytare Petter Pettersson förebilden i Viktor Rydberg:s bok Fribytaren på Östersjön.

 

Naemi Jonsson född 1913 var dotter till  Johan Rosengren och hans hustru Hilda Ryd. De fick 13 barn var av flera emigrerade till Amerika. En av frågorna på tipsrundan var  namnet på  riksspelmannen från Ryd Anders Johan Eriksson. Han var släkt till Naemi.

 

Adolf och Naemi Jonsson fick sju barn varav 5 är i livet och alla var med på släktträffen liksom 16 av 19 barnbarn till Adolf och Naemi. Det var fyra generationer där äldst är född 1934 och yngst 2012.

 

 

Det finns naturligtvis mycket mer att berätta inte minst om konsekvenserna vid dödsfall i början av 1900-talet och hur lagstiftningen då såg ut för kvinnor och vilka konsekvenser det fick men allt hans inte med vid denna träff. En förening bildades vid namn Fribytare blomster och stagar för föreningen bestäms på nästa släktträff.

 

 

Några rader från

 

Carina Adolfsson Elgestam

Sondotter till Adolf och Naemi.

 

PS) Fribytare,sjörövare,kapare som erhållit visst tillstånd enligt focus uppslagsbok(DS

 

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela