Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Handel en vinst !

Publicerad 2011-12-15 04:47:50 i Allmänt,

Är i skrivande stund i Genève där det är ministermöte FAC och WTO möte.
Båda sätter fokus på handel och särskilt frihandel. Från svensk sida är vi sedan länge förespråkare för öppen handel med vår omvärld. Alla länder ser det inte med samma öppna ögon, vilket i sin tur leder till problem. Det som är mäkligt är att det är de stora kontinenterna som är mest tveksamma eller känner mest rädsla, undertecknad tror art det är rädsla i grunden. Rädsla att tappa jobb produktion och kunskap.

Länder som Brasilien,USA Indien,Kina med sina stora folkmängder har kanske lättare att känna att nä vi vill inte vara så frihandelssinnade ,vi har en stor marknad för våra varor och tjänster inom våra länder varför ska vi släppa in andra på vår marknad dom tar våra jobb !

 

Små länder som Sverige vet att man måste göra affärer med grannarna för att få tillräckligt med kundunderlag men det räcker inte. Det är därtill viktigt att ha en  välfärdsmodell som bygger på att både kvinnor och män arbetar och att samhället reducerar de ekonomiska riskerna vid sjukdom och arbetslöshet. Samt satsar på utbildning. Så står vi starka och så kan man stärka sin konkurrens även i länder som Brasilen,Kina Indien och USA gäller bara att våga höja blicken lite bortom sitt egna. Carina

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela