Barnfattigdom
Jag vill att Sverige och Kronoberg ska vara möjligheternas land och län för våra barn och ungdomar. Framtiden tillhör våra barn och ungdomar, de ska föra vår historia framåt och ta hand om vår planet. Därför måste vi som är vuxna ta ansvar och visa vägen genom att föregå med gott exempel men även genom att överlämna ett samhälle och en planet i gott skick. Vi måste ta ansvar för de problem som vi skapar och se till att kommande generationer får möjlighet till bra uppväxtvillkor.
Alltför många barn och unga lever idag i familjer med mycket små ekonomiska marginaler som begränsar deras möjligheter att utbilda sig, delta i fritidsaktiviter, resa och förkovra sig. Jag anser att samhället ska vara en utjämnande faktor så att vi alla har samma chans att utveckla de intressen och talanger som vi har för att skapa oss en bra framtid.
Vi socialdemokrater vill därför höja underhållsstödet med 125 kronor i månaden och höja tilläggsbidraget med 50 procent för studenter med barn. Vi vill även genomföra riktade insatser för barn med särskilda behov. Det behövs en skolhälsovård som fungerar bra för att möta de barn och ungdomar som har psykiska problem.
För att våra unga ska få en bra och likvärdig utbildning vill vi socialdemokrater att skolan och barnomsorgen ska hålla en god kvalité och värnas från nedskärningar. Vi vill avsätta en miljard kronor för att öka personaltätenheten i skolan.
Sedan valet 2006 har vi kunnat se hur de ekonomiska klyftorna i vårt samhälle har ökat dels på grund av den internationella finanskrisen men även genom de politiska prioriteringar som den borgerliga regeringen har gjort. Andelen barn som växer upp i familjer med små ekonomiska marginaler har ökat med 50 procent mellan åren 2006 och 2010. Regeringen har prioriterat skattesänkningar framför investeringar i bättre välfärd och fler jobb.
Jag vet av egen erfarenhet att barn som växer upp med en ensamstående förälder har det sämre ekonomiskt. Många ensamstående mammor har svårt att få ekonomin att gå ihop men även svårt at få vardagen att fungera med läxläsning och hämtning på förskolan och fritids. Särskilt om man har oregelbundna arbetstider så blir det svårt med barnomsorg och skola. Samhället måste därför se till att det finns möjligheter till barnomsorg även på kvällar och nätter. Det är alltför få kommuner som erbjuder det idag. Om samhället menar allvar med att öka kvinnors närvaro på arbetsmarknaden är en ökad tillgänglighet i förskolan en av nycklarna.
. Jag vill att Sverige ska vara världens bästa land för barnen, ungdomarna och deras familjer. Det får vi genom att minska orättvisorna och klyftorna i samhället. Inte genom att öka dem.Carina