Vem vill betala skatt
Ibland funderar jag över hur ofta vi reflekterar över
- Varför vi betalar skatt.
För det mesta upplever undertecknad att skatt debatteras eller pratas om när det handlar om skattesänkningar, Höjningar är alla emot mer eller mindre.
Under de senaste dagarna har vi sett tydliga exempel på det via media.
När vi rödgröna föreslår skattehöjningar på bilism, transporter och förmögenheter så går debatten hög om hur fel det är och hur hårt det slår mot olika grupper. Få tar upp att det är den rikaste 10% som fått del av 60% av den borgliga regeringens skattesänkningar. Att vi måste göra något åt miljöförstörningen är de flesta överens om, men när det ska betalas, blir protesterna höga.
Att den borgliga regeringen höjd bensinskatten 2007 och inte kompenserat de som arbetspendlar med höjd avdragsrätt pratas det heller inte om. Inte heller att de höjd taket/ summan för när man får börja göra avdrag i sin deklaration. Detta slår hårdast mot de med låga inkomster och få avdrag.
När vi på måndag presenterar vår motion som svar på borgarnas budgetalternativ kommer den att innehålla en bättre fördelningspolitik och ökad rättvisa för de mest utsatta.
Det kommer många tycka är bra, då den breda allmänheten vill ha rättvis fördelning.
Det är då man måste komma ihåg att allt hänger ihop, för att få ökad rättvisa .
För att fördela skatteinkomsterna staten får så måste de rikaste och vi andra med höga inkomster betala mer i skatt ,inte som den borgliga regeringen gjort tagit bort förmögenhetsskatten helt sänkt skatten för alla som arbetar, men inte för pensionärer, sjuka och arbetslösa.
Fördelningspolitik handlar om att utjämna klyftor, det gör inte den borgliga regeringen.
Fördelningspolitik kan också handla om att ge morötter för att få till förändringar som exempelvis miljöpåverkan. Vill vi ha en bättre miljö , kostar det och då måste vi fördela om så att de som ski… ner mest betalar. Vi vet att transporterna är de största förorenarna, så låt oss göra något åt det. Carina