Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Att handla eller att tjäna !

Publicerad 2009-09-18 16:58:05 i Allmänt,

Efter en ganska intensiv vecka med riksdagens öppnande, middag med jordbruksministrarna i Växjö, utskottssammanträde, överläggningar i utskottet ang EU frågor,EU nämnd och seminariet om entreprenörskap på landsbygden sitter undertecknad på Arlanda på väg hem till Småland.

Slås då av hur tillgängliga alla varor är,var vi än vänder oss så finns det handel. Här på inrikesterminalen finns inte bara fika,mat och tidningar utan kosmetika och andra prylar. Vart man än går i alla städer så är handeln allt mer närvarnade och tillgänglig. Även näthandel gör att vi ständigt kan handla saker vilket naturligtvis ger en viss tillfredställelse. Vissa saker behöver vi ,

andra köper vi bara för det känns rätt eller kul.

Men med tanke på att det idag finns exempelvis TV program som Skuldfällan kan man fundera över hur vi lever och hur det påverkar dels vårt klimat men också alla dem som inte klarar att motstå alla erbjudande.
Vet inte om skuldfällan och de som gör programmet gör det som underhållning eller som seriöst problem, syfter är förmodligen att få fler tittare vilket ökar intresset för just den TV kanalen, så kan intäkterna öka. Kanske man lever på andras olycka. Samtidigt kanske de drabbade faktiskt får hjälp att ta sig ur sin skuldfälla.

Oavsett så kan jag fundera över, att när vi i ett historiskt perspektiv tyckte att Kristina Piper var förfärlig mot arbetstagarna. Hon hade statslade som hon avlönade med egna tillverkade pengar så de bara kunde handla i den affär hon också ägde ,Det  var det ett sätt att göra arbetskraften beroende. När jag ser hur samhället ser ut idag med alla kort kopplade till särskilda butiker ,bensinmackar osv så undrar jag om det egentligen har hänt så mycket ?Är det inte bara metoderna som förfinats något. Carina

PS) Har också lämnat in en interpellation om gårdsstöd(DS

Kommentarer

Postat av: MFC

Publicerad 2009-09-21 02:53:43

Jag lovade komma tillbaka efter några veckor. Sakerna jag skrivit om i kommentarerna till dina inlägg har inte varit positiva alla gånger. Faktum är att jag nog framstår som den värsta pessimisten av dem alla. Det är inte min avsikt att framstå som någon glädjedödare. Min enda avsikt är att framföra det jag själv läser och hör, till de som jag tror kan göra skillnad. Jag är förvisso pessimist men vad jag vet om finanskrisen har inget med min pessimism att göra. Läget är oerhört allvarligt och jag hoppas innerligt att du kommer ihåg vad jag skrivit nu när vi går in i andra vågen av finanskrisen. Jag kommer att ägna all min tid åt min familj, nås på e-post om det är något. Inte för att jag tror du kommer svara men jag kommer själv inte längre att skriva mer här.



Jag vill bara delge ett brev jag skickade iväg till Smålandsposten, Ledarsidorna på DN samt Sveriges Televisions rapportredaktion. Det sammanfattar väl vad som pågår på finansmarknaden just nu. Bifogar även länk till brevet som "hemsida".



Må väl!



----

Recessionen är över, länge leve depressionen!



Vi är på väg in i en depression och global valutakris. I USA har man för länge sedan tappat greppet om situationen. Istället för att se till att befintliga lagar och regleringar följs har man sett mellan fingrarna och låtit en korruption och manipulation av finansmarknaden ta form som nu är så grov och omfattande att den når ut till varenda människa på denna planet. Det må vara sagt att recessionen är över men det må också bli skrivet att det bara var början.



Vad finanskrisen i grunden handlar om är banker, finansinstitut och kreditinstitut i USA som tillsammans skapat finansiella produkter baserat bland annat på huslån, s.k. derivat, som sålts vidare i flera omgångar. Detta har pågått så länge att det underliggande objektets värde ej längre kan fastställas. Till detta kommer också omfattningen som bara kan beskrivas som ett gigantiskt moln av diverse finansiella produkter som skapats utan hänsyn till de underliggande objektens värde. Detta har diskuterats i olika forum både i TV, Radio och på Internet via olika ledarsidor och artiklar. Vad som däremot inte nämns är att dessa derivat och även andra finansiella produkter står för ett kreditunderskott som vida överstiger den globala BNP på dryga 60 biljoner $USD. Dessa derivat och finansiella produkter står för ett kreditunderskott som uppskattas till över 600 biljoner $USD. Det är 10 gånger mer än vår globala BNP!



Medierna har varit sparsamma med att rapportera detta problem från rätt infallsvinkel. Det man fokuserat på är huslånen i USA, olika länders underskott och givetvis även bankkollapserna. Bankerna har en speciell relation till hela den här finanskrisen. Bankerna, främst i USA, har tillsammans med olika finansinstitut agerat genom ett eget system, s.k. skuggbanksystem som står utanför ordinarie regleringar. Detta skuggbanksystem är inte ett system utan en benämning för olika sätt banker genomfört transaktioner med varandra och andra finansinstitut på. Detta skuggbanksystem används även för att dölja vissa typer av kreditunderskott och det är här som medierna misslyckats skildra den sanna effekten av finanskrisen. Genom detta skuggbanksystem döljer banker och finansinstitut sina kreditförluster. Det stora bekymret för banker och finansinstitut är att detta skuggbanksystem krymper, det är mindre likvida medel i omlopp för att täcka upp för kreditförluster och mer och mer av dessa kreditförluster måste föras över till boksluten. Därför fortsätter banker att hålla inne med krediter, att kollapsa eller helt sonika plötsligt visa upp gigantiska kreditunderskott.



Räddningspaketen som som tagits fram runt om i världen för banker och finansinstitut kommer att te sig som en droppe i havet när bankernas alla samlade kreditförluster ser dagens ljus. Det är inte utan att man förbluffas över hur allt detta kan passera utan allmän vetskap då det i slutendan är skattebetalarna som får stå för notan. Lägg därtill de nytryckta sedlar i elektronisk form som överflödar det finansiella systemet. Man gjorde ett vägval när man valde att rädda banker och finansinstitut som hade tagit för stora risker. Med parollen “För stor för att gå i konkurs” lät man dessa fortsätta verka på en finansmarknad där mindre banker och finansinstitut med mer sunda värderingar slogs ut. Detta vägval är vad som kommer att leda till en global valutakris.



Jag finner inget nöje i att sammanfatta vad jag vet om den här finanskrisen. Det ligger inte heller i mitt intresse att dela med mig av det på det här viset. Däremot önskar jag att medierna hade belyst detta på rätt sätt från början, därför skriver jag detta brev.

----

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela