Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Att förändras och att påverka

Publicerad 2009-10-03 15:18:54 i Allmänt,

Att förändra samhället och att vara med och påverka ställer höga krav på insyn och kunskap.
Inte specifik kunskap om områden som så utan om hur ett samhället fungerar , hur besluten fattas och var man diskuterar inför beslut. Det vill säga hitta själva strukturen.

Just nu pratar vi om parlamenten och politikers inflytande.

Att vara vald av folket till att företräda ställer höga krav på att leverera tillbaka. Då gäller det att man har insyn.
Det förekommer att parlamentariker inte har rätt eller fått information från sin regeringen vad som händer i olika frågor. Att i ett parlament ha organ som har rätt till insyn men också till granskning är a och o.

För att gå tillbaka till kvinnorna och deras rätt och möjligheter så kan man känna att här finns mycket kvar att göra även om många här kommit en bit på väg, men det är fler som inte är det.
Fanns en man här (vet inte riktigt från vilket land) som under debatten sa att kvinnor är ännu inte redo i hans land till ett sådant ansvar. Märkligt åsikt att man alltid när det gäller kvinnor talar om kompetens. ( det gör man i Sverige också ) men aldrig när en man ska tillsättas till en post.

En av kvinnorna gav ett bra exempel om en man och en kvinna står bredvid varandra i en valrörelse så är han 20% mer värd redan från början kvinnan som politiker börjar på 0. skulle sen kvinnan vara gravid i åttonde månaden så ligger hon på ett stort minus. Man undrar vad gör hon här  varför är hon inte hemma.

för en mer jämställt värld måste man och kvinna ha samma rätt både till mark mne också till arv precis som vi ska stå lika inför lagen. Dit är det tyvärr långt. här i Afrika är mannen herre i huset i allt för många länder.
Det påverkar hur man styr naturligtvis och vad man prioriterar. Vi vet att det är kvinnorna som arbatar och drar in pengar till familjen, så visst är det märkligt med denna ordning. Carina






Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela