Undertecknad har tillsammans med Olle T i Utrikesutskottet gjort en rapport om vikten av främjande och frihandel.
Vi tror att Sverige måste bli mycket mer aktiva på den globala scenen och vi måste med alla medel stärka främjandet. Då duger det inte som regeringen gör att minska budgetanslaget till Exportrådet,eller minskat det är nästan halverat. Det funkar inte heller att lägga ner ambasader och konsulat. De är många gånger dörröppnare vilket är värdefullt i all typ av handel.
Här nedan är ett litet utdrag av vad vi vill. Carina
S föreslår ny ombudsman i EU och satsning på invandrare för ökad export
Satsa mer på företagare med invandrarbakgrund för att stärka svensk export till nya marknader. Tillsätt en exportombudsman i EU och WTO till stöd för utvecklingsländer som vill exportera till EU. Och stärk kopplingen till Rättvis Handel i exportfrämjandet, samtidigt som subventionerna på alkohol- och tobaksvaror bör slopas. Det kräver Socialdemokraterna i en ny handelspolitisk rapport.
Utnyttja den kunskap och kompetens om affärsmöjligheter på nya marknader som invandrare, invandrarföretag och invandrarföreningar besitter för att bättre främja handeln med sina respektive ursprungsländer.
- En satsning på effektivare och rättvisare handel är viktig både för jobben i Sverige och för att bryta fattigdomen i utvecklingsländerna. Vi prioriterar att öka antalet exportföretag i Sverige. Framför allt vill vi ta tillvara den mycket värdefulla kompetens som finns hos många invandrarentreprenörer i exportfrämjandet. De har kunskaper om nya marknader som kan bana väg för en kraftigt ökad handel med länder i exempelvis Latinamerika, Afrika och Mellanöstern, säger Carina Adolfsson Elgestam (S), handelspolitisk talesperson.
- Småföretagare och exportörer i fattigare länder måste få ökade möjligheter att sälja sina varor till Sverige och övriga EU. Möjligheterna till microlån för entreprenörer i utvecklingsländer måste öka. Vi vill inrätta en ombudsman för dessa i såväl EU som i WTO-processen. Tillsammans med slopade tullmurar och subventioner kan detta leda till rejäla och konkreta förbättringar för människor i dessa länder, säger Carina Adolfsson Elgestam.
Tolv S-krav för en ny internationell handelspolitik:
Stärk uppdraget till våra utlandsmyndigheter att verka för rättvis handel i exportfrämjandet. Prioritera miljöhänsyn, jämställdhet samt hänsyn till mänskliga och fackliga rättigheter i EUs handelspolitik.
Avskaffa jordbrukssubventionerna, särskilt på tobaks- och alkoholvaror. Arbeta för verklig frihandel, utan tullmurar och subventioner.
Prioritera ökat antal exportföretag.
Utnyttja ordförandeskapet i EU för att se till att fler länder undertecknar ILO-konventionen om arbetares villkor.
Öka kunskapsöverföringen om miljöteknik till utvecklingsländerna.
Tillsätt en exportombudsman som kan stödja utvecklingsländerna dels i WTO-processen, dels i EU.
Stärk parlamentens roll i arbetet med processerna i exempelvis WTO och Världsbanken.
Öka biståndet till utvecklingsländerna för att stärka deras förhandlingskapacitet i världshandelssystemet, exempelvis EPA och TRIPS.
Stärk svenska småföretags kunskap om och möjligheter att exportera och importera.
Öka möjligheterna till microlån till småföretagare i utvecklingsländer som vill importera eller exportera.
Öka det svenska exportfrämjandet runt om i världen. Säg nej till regeringens nedskärningar på exportfrämjandet. Genomför en långsiktig översyn och verka för en bred uppgörelse över blockgränsen för att förbättra förutsättningarna för svenskt exportfrämjande.