Äldre på landsbygden kommer i klämm
Det är inte helller ännu så länge någon lobbygrupp som mailbombar oss om detta men denna grupp äldre är väl inga som vill föra talan för mer än pensionärsorganisationerna. Nedan kan ni läsa mitt pressmeddelande elller gå in på riksdagens hemsida och läs debatten den var i tisdags 11 november. Carina
Äldre drabbas av beslut om utebliven lantbrevbäring
I gårdagens interpellation fick riksdagsledamot Carina A Elgestam(s) från Kronobergs län mottaga beskedet av infrastrukturminister Åsa Torstensson(c) att den grundläggande kassaservice som tidigare tillhandahållits av Posten AB genom Svensk Kassaservice kommer att överföras till Icabanken och Kuponginlösen som kommer att tillhandahålla betaltjänsterna. Elgestam ser positivt på att upphandlingen är klar men är oroad över att tillgängligheten till betaltjänsterna inte räcker till för äldre. PTS meddelar att de som har mindre än 30 kilometer till en bank inte kommer att få något erbjudande om någon form av kassatjänstservice via lantbrevbäringen.
- Tillgången eller allmänna kommunikationer till betalservice bland annat via butiker är inget problem för dem som är friska och för dem som har tillgång till bil. Men det är inte den gruppen det här handlar om i grund och botten. Det handlar om de äldre som bor på landsbygden, som inte har någon bil eller inte klarar att köra bil, som kanske inte klarar att gå ut ur huset speciellt ofta över huvud taget, säger Carina A Elgestam.
- Efter den 28 november kommer man i Småland och Kronobergs län, där jag bor, enligt vad jag har fått fram inte att kunna få denna möjlighet. Efter en rundringning bland lantbrevbärare i Kronoberg fick jag svaret att de inte vet hur det kommer att bli. De meddelar bara att efter den 27 november kommer de att få sälja frimärken, säger Carina A Elgestam.
- Enligt vad man kan utläsa på PTS gäller avtalet för betalservice via lantbrevbärare inte områden söder om Östergötland. Det är en märklig avgränsning från regeringens sida, vi har trots allt landsbygd i hela Sverige. Det är för det första inte acceptabelt att avtalet enbart gäller avgränsade delar av Sverige och för det andra är det inte rimligt att anta att alla äldre ska kunna ta sig två till tre mil för att betala räkningar. Jag kommer gå vidare med det här, avslutar Carina A Elgestam.