Ej publicerad i smålandsposten
Skickade i höst vid två tillfällen in ett debattinlägg om a-kassan det blev tyvärr aldrig publicerat. Så kan det vara när det bara finns en tidning i området och den därtill är oberoende borglig.Det är det här med vikten av konkurens det gäller även melan tidningar.Tyvärr har vi knappt någon A-press kvar vilket verkligen skulle behövas i dessa dagar.
Idag är det endast public service som är oberoende alla andra har en privat ägare bakom sig som har synpunkter på vad som skrivs och sägs i media. Carina
Sverige verkar gå mot en lågkonjunktur bland annat på grund av den internationella finanskrisen som härjar i vår omvärld. Men också beroende på den politik som den borgerliga regeringen för, som höjt såväl räntorna som inflationen. I Kronobergs län ser vi nu hur oron och otryggheten sprider sig när antalet varsel om uppsägningar ökar. Hundratals anställda får nu ta emot beskedet att deras arbete kommer att försvinna. Företag som Orrefors/Kosta Boda, Lenhovda Fönster, Aditro och Profilgruppen varslar nu sina anställda.
Att då befinna sig utanför a-kassan och dess skyddsnät som arbetstagare innebär en stor försämring av privatekonomin vilket skapar oro och otrygghet. Oftast är det de grupper som har störst behov av a-kassans skyddsnät som har känt sig tvungna att lämna a-kassan då avgiften har höjts. En halv miljon arbetstagare har hittills gått ur a-kassan. Men vi kan se att när tiderna nu försämras så ökar anslutningen åter men det tar tid att bygga upp arbetsvillkoret för de arbetstagare som nu ansluter sig.
A-kassan genomgick en rad försämringar under regeringens första år vid makten. Avgifterna höjdes för att öka självfinansieringsgraden inom försäkringen. Avgifterna gjordes beroende av arbetslöshetsrisken inom var och en av a-kassorna. Det blev krångligare att kvalificera sig för ersättning och ersättningen sänktes. Exempelvis kommer industriarbetarna som kan få den högsta ersättningen 680kr/dag att kunna räkna med att de får ut cirka 11 000 efter skatt. En stor förändring mot vad de idag får ut i lön. Vilket innebär att det kan bli svårt att få vardagsekonomin att gå ihop. Jag kan konstatera att den svenska arbetstagaren idag har en mycket mer utsatt position på arbetsmarknaden när landet styrs av en borgerlig regering.
Vi socialdemokrater anser att trygghetsförsäkringarna ska fungera som ett skyddsnät när man tillfälligt behöver stöd, inget bidrag som man ska försörja sig under en längre period på. Men man ska inte behöva gå ifrån hus och hem. Även om man naturligtvis måste anpassa sin ekonomi till situationen så ska man känna trygghet i vardagen så att man kan våga satsa på att förbättra sin kompetens, till exempel genom att utbilda sig.
Den borgerliga regeringens politik splittrar samhället istället för att ena det. Skillnaderna mellan man och kvinna, mellan rik och fattig ökar. Jag anser att ökade orättvisor inte är lösningen på Sveriges problem.
Carina A Elgestam
Riksdagasledamot(s)