Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Ensam är utsatt

Publicerad 2006-01-26 10:22:12 i Allmänt,

Läste idag via nätet i Smålandsposten om en ung kvinna som inte får barnomsorgsplats.
Hon är i behov av barnomsorg på kvällar och helger och har väntat sedan i höstas på att få en plats på en förskola där personalen arbetar kvällar och helger.Nu ska hon börja arbeta på måndag och har fått besked att hon får vänta till hösten. Tidigare har hon haft plats på en vanlig förskola och sedan pusslat med släkt och vänner men det går inte hur länge som helst. Jag känner allt för väl igen detta,samhället är uppbyggd på att vi lever i par och arbetar dagtid. Majoriteten av medborgare gör så också men för alla dem framför allt ensamstånde mammor som kanske jobbar inom handlen eller omsorgen måste det finnas samhällservice,de ska ha samma rätt till barnomsorg.
Nu har förvisso Växjö kommun en förskola som har kvällspersonal men där är det fullt p.g.a. att det inte är så stor efterfrågan på de platserna. Därför är de platserna fyllda med barn som endast är i behov av barnomsorg på dagtid.
Jag förståelse för att man inte kan ha de platserna tomma i väntan på efterfrågan men man får väl då skapa ett system som bygger på att de som har behov av kvällsförskola prioriteras där och de som har behov endast dagtid får utfyllnadsplats men också att de kan bli förflyttade till en annan förskola när platsen behövs till de som  har  oregelbundna arbetstider. Får man den vetskapen från början behöver det inte vara ett stort problem. Annars finns det ingen mening med att ha en förskola med kvälls och helgpersonal.
Hoppas det ordnar sig för den unga kvinnan,vi kan ju inte ha arbetslösa medborgare bara för att kommunerna inte klarar att fixa barnomsorgen.Carina

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela