På ekot i måndags kunde vi höra att i Kronobergs län ökar varslen mest. Vilket känns lite hotfullt särskilt med tanke på att vi inte repat oss efter finasnskrisen helt. Att ena dagen ha jobb och bra lön kanske 100-200 kr/tim för att sedan gå ner på a-kassa som då blir på högsta nivån 85 kr/tim är en tuff omställning. När nu regeringen valt att inte ha tilltro till de arbetslösa utan sänkt vilkoren SÅ borde de ialla fall satsa på arbetsmarknadsutbildningar så man kommer tillbaka snabbt till arbtetslivet. Intresset från regeringens sida är sådär. Visst påstår de att de ger mycket pengar till arbetsförmedlingen, men vad hjälper det när de får skicka tillbaka pengar. Undertecknad skickade ut det pressmeddelande som ni kan ta del av här nedan i måndags tyvärr var intresset från Kronobergsmedia nästan noll.
Akut läge i Kronobergs län –Dags att agera, Nu!
Sedan årsskiftet så har nästan 2000 personer varslats i Kronobergs län. Det är mer än 3 gånger så många som under hela förra året. Ljungby kommun, Lessebo kommun och Tingsryds kommun ligger på landets 10 i topp lista på värst drabbade kommuner. Kronobergs län är landets värst drabbade län!
Det varslas på många ställen runt om i Sverige. Många företag har stora problem med lönsamheten. Detta beror både på det rådande läget i världsekonomin samt att exportindustrin drabbats hårt av den starka svenska Kronan. Samtidigt som arbetslösheten ökar så är arbetsförmedlingen hårt styrd av regeringen och kan inte agera fullt ut, utan skickar tillbaka pengar till regeringen. De senaste åren, trots massarbetslöshet, så har arbetsförmedlingen skickat tillbaka 17 miljarder. Årets prognos visar att arbetsförmedlingen kommer skicka tillbaka 3 miljarder till regeringen i år.
– Varslena har drabbat Kronobergs län extra hårt, nästan 2000 varsel i år. De personer som varslas och blir arbetslösa drabbas extra hårt eftersom Regeringen verkar stå helt handfallna mot varselvågen, menar Carina Adolfsson Elgestam. Det är svårt att förstå hur regeringen kan dra ner på antalet utbildningsplatser samtidigt som varslena ökar lavinartat, fortsätter Carina Adolfsson Elgestam.
– Samtidigt som nästan 2000 personer har varslats i länet så skickar arbetsförmedlingarna i länet tillbaka 140 miljoner. Pengar som skulle kunna användas till att få många människor tillbaka i arbete. Vi måste ge människor chansen att ställa om till ny arbeten och det kommer att kosta pengar. Det är uppenbart att ett som detaljstyr arbetsförmedlingen inte fungerar. Tänk hur mycket vi skulle kunna göra med de 17 miljarder som arbetsförmedlingen skickat tillbaka, menar Carina Adolfsson Elgestam. Jag är beredd att debattera den här frågan med vilken borgerlig politiker som helst, det kan inte vara rimligt att arbetsförmedlingen styrs så pass hårt att de inte kan agera fullt ut. Idag så förmedlar arbetsförmedlingen i snitt 1 jobb per anställd i månaden så kan vi inte ha det, avslutar Carina Adolfsson Elgestam
Carina Adolfsson Elgestam är ansvarig Socialdemokrat i Riksdagen för Småföretagarfrågor och sitter i Näringsutskottet.