Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

En fot i historien och en i framtiden

Publicerad 2012-09-11 21:55:31 i Allmänt,

Att vara på studieresa i Ryssland och dess huvudstad Moskva är givande och tankeväckande. Handen på hjärtat vilken bild har vi svenskar av Ryssland ? Här på plats i möte med svenska företag och hör deras syn på framtiden och investeringsklimatet får man en helt annan bild. En bild som andas framtidstro. Samtidigt finns det mycket kvar av invand historia inte minst kopplat till regelkrångel och korruption. Det är inte lätt att ändra på invanda beteenden det tar tid naturligtvis.

Hur många städer kan vi svenskar namnge ? Själv känns det som man kan typ två och det i ett land i vår närhet med 139 miljoner invånare som hungrar efter ökad kunskap och välstånd.

Där regeringen beslutat att det ska satsas på forskning och innovationer inom fem områden för att lyfta kunskapen och klara konkurrens i en allt mer global värld. Inte för de har uttryckt det så exakt det sista med globalt perspektiv men de ser hoten om man inte följer med.

Intåget av IT/nätet påverkar vardagen särskilt hos de unga, som googlar runt som alla andra unga i vår värld och sen efter utbildningen vaknar upp i ett fortfarande ganska byråkratsiskt Ryssland. Klart att över sikt kommer det att förändras, när dagens unga får ökat inflytande i ledande positioner.

Några spontana tankar efter en givande dag i Moskva. Carina

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela