Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Svensk industris framtid

Publicerad 2012-02-14 08:38:00 i Allmänt,

Svensk industri har stått sig bra i den globala konkurrensen hitintills då vi kunnat konkurrera med kunskap. Visst har industrier inom olika branscher både flyttat eller lagts ned. Vissa som flyttat ut till länder där det är billigare att producera har ändå haft sin utvecklingsavdelning och kunskapsintensiva produktion kvar. Nu börjar andra länder komma ifatt då de mycket målinriktat satsar på utbildning och  kompetens.

Om detta skriver bl.a Urban Bäckström Vd Svensk Näringsliv. http://di.se/

 Värt att särskilt notera från artikeln är citat ”   lyckas vi ställa om till en mer kunskapsintensiv produktion väntar stigande sysselsättning och betydande välståndsökningar” slut citat.

 Om vi tidigare klarat oss med att konkurrera med kunskap så kommer det nu att behövas ett kunskapslyft av dess like för att Svensk industri ska klara den globala konkurrensen.

 Då är inte lösningen satsningar på ROT , RUT  och sänkt restaurangmoms hur poppulära de än må vara i vissa kretsar. Inte heller Björklunds förslag att unga som hoppar av gymnasiet ska gå på en särskild yrkesskola utan att behöva läsa teori. Helt feltänkt då den typen av arbeten med stor sannolikhet inte kommer att efterfrågas. Alla unga måste få en chans, och inte ställs vid sidan om. Den typen av skola, om den blir verklighet kommer bara att öka klassklyftorna i samhället. Ta i stället reda på varför de hoppar av.

 Idag omkring klockan 14 kommer undertecknad att ha en interpellationsdebatt med Anders Borg ang Svensk Industris framtid. Blir intressant att höra vad finansministern har för idéer för framtiden. Carina

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela