Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Fattig kyla frestar på

Publicerad 2012-02-06 10:40:06 i Allmänt,

När man läser att NK varuhuset i Stockholm säljer designade lakan som man associerar till hemlöshet och samtidigt hör på nyheterna att omkring 300 människor i Europa just nu dör pga kylan då blir bilden för mig tydlig om hur långt det gått med kapitalismen. Att medvetet försöka skapa en romantisk bild av hemlöshet och fattigdom är att utnyttja fattiga och i grunden handlar det om människosyn. För mig som utgår från alla människors lika värde så ska man inte utnyttja de som av någon anledning har det sämre.

Att det gått så här långt i människosynen säger en del om den moderata konservativa blå politiken som råder i europa.

På STV:s morgonnyheter http://svt.se/2.22620/1.2700333/sju_av_tio_unga_arbetslosa_valjer_bort_a-kassa att endast 29 % av dagens unga under 25 år är med i a-kassan. En orsak ska enligt uppgift vara att det är för krångligt med alla papper. Det är lite märkligt kan undertecknad tycka, då jag uppfattar att våra unga är oerhört kompetenta på många områden inte minst när det gäller pappersarbete för studier och volontärsarbete i andra länder. Är det pappersarbetet som skulle vara problemet så är det väl dels tid för Regelförenkling på området ifyllnad men framför allt alla fackligt förtroendevalda erbjud hjälp till de unga. Men undertecknad tror inte att det är det som är orsaken utan det är dels den höga avgiften som alliansregeringen infört men också all smutskastning av försäkringen som samma blå partier står bakom. Försäkringen har baktalats som ett bidrag. vilken ung människa vill leva på bidrag. Klart att dessa två samband får effekt på de unga. När sen vuxenvärlden brister i information om vad försäkringen i grunden handlar om, så hamnar unga i den här situationen. Nej, tillbaka till att när varje nyanställd gäller även vikarier, timanställda osv kommer på plats, så måste någon från facket prata och informera om A-kassan som den försäkring den är. Det är ju ytterst få som avstår från bilförsäkring, hemförsäkring eller att försäkra sig vid utlandssemester. ( det sistnämnda är till och med så att vissa är dubbelförsäkrade för de köper resebyråernas försäkringar och kanske har en via hemförsäkringen )

Dessa två saker som undertecknad bloggar om idag är ideologiska frågor om hur vi bygger samhället. Vi socialdemokrater vill ha ett samhälle där alla får en chans, då är gemensamma ( alla är med oavsett inkomst ) försäkringar typ a-kassan ett redskap till att färre slås ut i hemlöshet.
Carina

 PS) Alla föräldrar ni har ansvar att prata vid köksbordet om samhällsbyggandet (DS

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela