Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Läxhjälp skapar klyftor

Publicerad 2012-12-12 11:59:47 i Allmänt,

Förra veckan beslutade riksdagen om läxhjälp som RUT avdrag. Bra tycker några,helt fel väg att gå tycker många.
 
Däribland undertecknad och sände ut ett pressmeddelande någon timme efter beslutet. tyvärr var inte Kronobergsmedia intresserade av detta. En fråga som kommer att ställa barn till föräldrar med bra inkomster mot barn med låga inkomster, detta kommer leda till ett än mer ojämligt samhälle.
 
Här nedan kan ni läsa pressmeddelandet
 

PRESSMEDDELANDE

Datum: 2012-12-05

Skarpt S-nej mot rut-avdrag för läxhjälp

Socialdemokraterna motsatte sig skarpt dagens beslut att från och med årsskiftet tillåta rut-avdrag för läxhjälp. Partiet anser att det skapar djupa orättvisor. Läxhjälp borde vara till för alla.

- Vi går från allas rätt till en möjlighet för några få, säger Carina Adolfsson Elgestam, socialdemokratisk riksdagsledamot från Kronoberg.

Riksdagen biföll under onsdagen regeringens förslag att från och med 1 januari 2013 tillåta rut-avdrag för privatundervisning.

- Det här förslaget subventionerar privatundervisning i hemmen till ett belopp som är tre till fyra gånger högre än det belopp som läggs på övrig offentlig finansierad undervisning. Samtidigt har regeringen skurit ner 675 miljoner kronor på gymnasieskolan för 2012 och planerar neddragning för 1 360 miljoner för 2014.

En fråga man kan ställa sig är om de  138 000 barn vars föräldrar tvingas leva på försörjningsstöd kommer att kunna åtnjuta subventionerad läxhjälp och svaret på det är nej så börjar nu en allt tydligare klasskillnad växa fram inom utbildningen säger Carina Adolfsson Elgestam i en kommentar.

 

.Vidare säger Elgestam

- I en tid då likvärdigheten på utbildningar i skolan runt om i landet minskar, samtidigt som de sociala klyftorna ökar är det utmanande av regeringen att ensidigt rikta reformer som ger en ökad möjlighet till de redan gynnade samhällsgrupperna,

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela