Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Nej till sexpakten

Publicerad 2011-03-18 12:57:28 i Allmänt,

EU har föreslagit lite hastigt och lustigt kännsdet som en europakt med sex beslutspunkter.
En handlar om kontroll över lönebildningen.

Förslaget består av sex separata lagstiftningsförslag inom tre områden: förändringar i stabilitets och tillväxtpakten, bevakning och korrigering av makroekonomiska obalanser samt ett ramverk för budgetsamordning. Förändringarna i stabilitetspakten minskar möjligheterna för medlemsländerna och framförallt euro-länderna att föra en egen ekonomisk politik. Det som oroar oss mest och även  fackföringsrörelsen är det  förslag om makroekonomiska obalanser. Kommissionens förslag utökar nämligen EUs befogenheter på det lönepolitiska området.

Det andra förslaget som avser att mäta medlemsländernas konkurrenskraft på basis av lön och produktivitetsutveckling för att stärka konkurrenskraften  här rekommenderas medlemsländerna att decentralisera lönebildningen och använda lönebildningen i den offentliga sektorn för att hålla nere löneökningarna i den privata sektorn. Kan inte låta bli att fundera äver vad gäller konkurenskraft att det endast är löner som ska mätas i ihop med prodiktiviteten. Varför ska inte pris på råvaror eller bonusar, räknas in.
eller rättare sagt ska det vara lika lön i hela EU ?

Undrar föresten hur det blir med alliansregeringens SMALARE och Vassare EU ?? Carina


ps) Vi socialdemokrater gläder oss åt FN beslut om en flygförbundsfrizon över Libyen. Det kan ha stor betydelse för folket då det kan hindra att regimen från att använda sitt flygvapen i krigsföring mot sin egen befolkning. Nu väntar vi bara på att Utrikesministern agerar för svensk räkning(ds

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela