Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

På väg mot en inre marknadsakt

Publicerad 2011-02-16 17:22:32 i Allmänt,

Idag har undertecknad haft debatt i kammaren om ett utlåtande ang hur politiken ska utveckal EU:s inre marknad.

Från majoriteten det vill säga borgarna och sd så saknades helt visioner om arbetsrätt, grön omställning och jämställdhet,märkligt kan tyckas.
Nedan är ett utdrag ur mitt anförande för de som är nyfikna kan man läsa hela på riksdagens hemsida.

Fyra friheter , till nytta för alla

 

Det är det dagen debatt handlar om en viktig fråga

Därför är det särskilt glädjande att vi nu i detta relatvit tidiga skede i processen ang Europeiska kommissionens  meddelande
På väg mot en inre marknadsakt får möjlighet att påverka hur vi i riksdagen ser på de 50 förslag för

arbete,

driva företag

 och vi kan driva handel bättre tillsammans.

 arbetet med framtidens inre marknadsakt är också ute på remissrunda så arbetsmarknadens parter och civelsamhället  får möjlighet att tycka till,

 en demokratisk process som bör uppmuntras och just därför är det bra att vi här i riksdagen debatterar denna viktiga fråga och framför vår syn på saken.

 På EU:s inre marknad kan människor, varor, tjänster och kapital röra sig lika fritt som inom ett land. Vi reser fritt över EU:s inre gränser och har tillgång till ett brett utbud av produkter från hela Europa. Även om vi idag tar den inre marknaden för given så är den en av EU:s största framgångar.

 

Den inre marknaden är kärnan i dagens EU. Att få den att fungera tog sju år. 1993 godkändes de sista av de hundratals lagar som behövdes för att ta bort de tekniska, rättsliga och byråkratiska hinder som hämmade den fria handeln och den fria rörligheten.

 

Enligt EU-kommissionens uppgifter har den inre marknaden skapat flera miljoner nya jobb och ökat välståndet i EU med 800 miljarder euro. Ett telefonsamtal inom EU kostar nu bara en bråkdel av vad det gjorde för tio år sedan, flygpriserna har sjunkit och många nya flyglinjer har tillkommit.  

Detta berör i vardagen
Den inre marknaden har spelat en viktig roll för att främja tillväxt och sysselsättning, men den behöver anpassas i takt med att förutsättningarna såväl inom EU som i omvärlden förändras. Som vi i tidigare sammanhang påtalat står Europa inför tre stora, långsiktiga utmaningar.

  Vi hade önskat ett tydligt klimatperspektiv i det förslag till inre marknadsakt som kommissionen presenterat. 

Omställningen till ett grönt Europa, oberoende av fossil energi, kommer att bli omvälvande. EU har alla förutsättningar att axla en internationell ledarroll i klimatarbetet och har allt att vinna på det.

 Enligt vår mening är en ökad rörlighet och integrering av tjänstesektorn av stor betydelse för ökad konkurrenskraft, tillväxt och nya jobb inom EU. För att handeln med tjänster ska fungera är det dock fundamentalt att olika länders modeller på arbetsmarknaden fungerar.

 Enligt vår uppfattning är det viktigt att den inre marknadens friheter inte undergräver fackliga rättigheter.

 

Bestämmelser för den inre marknaden måste genomföras med respekt för de grundläggande rättigheterna och den svenska kollektivavtalsmodellen utan att begränsa rätten till facklig organisering eller rätten att vidta stridsåtgärder.

 Vi konstaterar att det saknas ett jämställdhetsperspektiv i förslaget till inre marknadsakt. EU:s konkurrenskraft påverkas i hög grad av jämställdhet mellan kvinnor och män. För att stärka den europeiska tillväxten krävs bl.a. att kvinnors deltagande i arbetskraften underlättas och att diskriminerande hinder för arbetsmarknadstillträde undanröjs.

 Vi kan med detta bara konstatera att majoriteten m,fp,c,kd och sd i sitt ställningstagande inte har med ett ord

fackliga rättigheter. och den svenska kollektivavtalsmodellen utan att begränsa rätten till facklig organisering eller rätten att vidta stridsåtgärder.

Inte heller ett ord om kvinnor och mäns lika rätt som mer eller mindre helt avsaknas i kom förslag

Eller om vikten att ekonomi och ekologi går hand i hand.

 

För oss S,V Mp är detta viktiga hörnstenar för framtiden  Carina

 

 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela