Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Att vara fattigt barn

Publicerad 2011-02-03 07:50:29 i Allmänt,

Undertecknad har skrivit en kommentar till ledarsidan men de har inte publicerat den

I gårdagens Smålandspost skriver Marcus Svensson  med en  mycket raljant ton i sin ledare om barn som lever i fattigdom och anser att Rädda Barnen borde vara mera konstruktiva i sitt anslag istället för att bara peka på problemet. Jag anser tillskillnad från Svensson att Rädda Barnen gör helt rätt som lyfter fram och ser till att en så viktig fråga som barnfattigdom uppmärksammas.

 Sedan den borgerliga regeringen har kommit till makten kan vi se att ojämlikheten i samhället har ökat. Fördelningspolitiken är ett viktigt verktyg för att minska ojämlikheten. Just nu pågår stora kapitalförskjutningar där de fattigaste betalar prislappen

 Ensamstående föräldrar och föräldrar med utländsk bakgrund har svårast att klara av ekonomin. Gemensamt för dessa föräldrar är ofta att de saknar ett arbete. Tillgången till arbete är en av nycklarna för att lösa problemet med barnfattigdomen. Det är därför angeläget med insatser för att minska arbetslösheten både på kort och lång sikt.

 Svensson raljerar även över att många skolor tar ut en avgift för olika aktiviteter. Det kan tyckas vara en låg summa men lever man i en ekonomiskt utsatt situation så är varje krona viktig. Att då behöva betala avgifter till skolan för att barnen och ungdomarna ska kunna få delta kan få hela ekonomin att tippa. Dessutom så leder det till ett ökat utanförskap att inte kunna delta i aktivitet tillsammans med sina kamrater.

 Avgörande för att jämna ut skillnaderna är vår generella välfärd. När alla barn, oavsett föräldrarnas ekonomi, har rätt till en skola av allra bästa kvalitet, en förskola med välutbildad personal och barnbidrag som går till alla barn, inte bara de bäst behövande, kan skillnaderna göras mindre och hindren överbryggas. Därför är det viktigt att se till att kommunerna inte tvingas skära ner på skolan, förskolan och stödet till fritidsaktiviteterna.

 Det måste vara ett högprioriterat mål att utjämna klyftorna i samhället för våra barn. Jag anser att en handlingsplan måste tas fram för att minska barnfattigdomen. Politikernas roll är att minska och jämna ut skillnaderna i samhället, inte att öka dem. Jag anser att barnfattigdom är en fråga som ska bemötas med stort allvar och respekt inte en fråga som kan det kan skämtas och raljeras om. Det behövs konstruktiva förslag och åtgärder för att minska våra barn och ungdomars utsatthet. Carina

ps) Så här ser det ut i Reinfeldts Sverige 2011, där regeringen funderar på ett femte skatteavdrag(ds

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela