Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

X-TRA PRIS

Publicerad 2010-09-16 13:08:03 i Allmänt,

För de läsare som ev undrar, har inte hunnit skriva på några dagar har haft fullt upp med valarbete,samt haft en krångladne dator. Men nu öppnades en lucka .......

En stor fråga under valrörelsen är hushållsnära tjänster. Åtminstone i debatten..

Om man lyssnar av den kan man lätt förledas att tro att var och varannan medborgare använder denna möjlighet. Kan bara konstatera att så är det inte.

Förra året var det ca 1,3% av befolkningen som köpte tjänsten nu har det ökat något och ligger runt 2-3%. Intressant med tanke på hur stor frågan verkar vara i den mediala bilden.

 

De som då fått jobb , hur många är de ? Sanningen är att ingen vet, än så länge är det bara uppskattningar och inget mätt som går att säga att det är med säkerhet.

SCB har uppgifter från skatteverket där vi kan se summarna det vill säga kostnaderna utifrån det kan man göra beräkningar

Almega ( branschen själva ) har förvisso mätt och gjort en uppskattning. Då kan det vara viktigt att veta att de mätt under från nov 2009 till feb 2010 och då fått fram en summa, som sedan görs om till antal sysselsatta.

 

För mig säger det en del om de uppgifter som nu görs gällande.

 

Det vi också vet är att majoriteten av de som köper tjänsten bor i storstäderna och främst i Stockholm.

 

Denna fråga som i grunden handlar om X-tra pris på städjobb i hemmet gör mig ganska uppretad när jag vet att samtidigt så går det människor som inte vet hur de ska få mat på bordet i morgon. Barn som lever i fattigdom, långtidssjukskrivna som känner sig utkastade på gatan av samhället då de nu är portade från försäkringskassan och ska stå till arbetsmarknadens förfogande. Inget fel att få rehabilitering och möjlighet att komma tillbaka på arbetsmarknaden men det måste utgå från individen.

Många lever i dag på socialbidrag för de inte hade råd att vara med i A-kassan då alliansen höjde avgiften rejält.

 

Om dessa människors vardag fått lika mycket utrymme i media skulle debatten se annorlunda ut.

Man kan också fråga sig att om vi nu ska ha X-TRA PRIS (subventioner) på vissa tjänster varför då endast städ och de i som behövs i hemmet varför inte hos frissan, massören eller på spa ??? Ekonomiska drivkrafter stimulerar alltid till jobb.

 

Förövrigt 1,3 miljarder skulle istället kunna användas till 3000 fler anställda i äldreomsorgen.

 

Vad tycker du om du måste välja ????? Carina

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela