Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Jag kan, jag vill, jag törs

Publicerad 2009-07-17 15:30:43 i Allmänt,

För att kunna driva företag måste man ha en känsla för det man håller på med - och ge järnet. Under Almedalsveckan träffade jag en sådan person, Elias Eldenblom heter han.

Han är en av alla invandrare som kom till Sverige och inte fick jobb inom det som han utbildat sig till. Han är också en av alla dem som har valt att starta eget då den svenska arbetsmarknaden inte har något jobb att erbjuda. När man lyssnar på Elias kamp för sitt företag så blir det så tydligt. Allting går bara man själv tror på det man gör.

Att starta och driva företag är inte alltid enkelt, oavsett med vilken hudfärg du föds med, eller vilket språk som är ditt modersmål, men det viktigaste är ändå att du får möjligheten till rätt kunskap om villkoren.

Alla bär vi med oss erfarenheter utifrån vad vi lärt och mött i vår vardag. Har vi då inte från svenska samhället informerat om att det inte är ok att "anställa sina släktingar från hemlandet" så betraktas det som svart arbetskraft - vi har ju "den svenska modellen" d v s våra kollektivavtal.

Hur ska man kunna veta det om ingen har informerat? Ibland tar vi svenskfödda saker för givet att även andra känner till.

Att jobba med mentorskap och rådgivning till invandrarföretagare tror jag kommer höja tillväxten i Sverige, kunskap ökar förtroendet för det jag håller på med och då vågar man mer. Kanske att ge sig ut på exportmarknaden där Sverige måste ta marknadsandelar.

Vad gäller exportmarknaden så måste vi snarast ta tillvara all den kompetens alla svenskar med invandrarbakgrund har. Tänk vilka exportambassadörer, tänk vilka kontaktnät det finns i varje invandrares hemland, som vi inte tar tillvara.


Skulle också vilja utmana regeringen till att införa ett generationsväxlingsprogram för invandrare.

Vi har idag allt för många småföretagare inte minst i Småland där jag bor, som snart ska gå i pension, de har ingen dotter eller son som tar över eller någon som vill köpa företaget det kan många gånger handla om ett hantverksföretag. I stället för att det ska läggas ner och försvinna, då kunder inte saknas skulle staten med enkla medel kunna stödja att invandrare i våra förorter främst i storstäderna får möjlighet att ta över ett sådant företag. Vi har inte bara i glesbygden företag som håller på att försvinna vi har gått om bostäder också. Så en familj från en förort någonstans skulle kunna finna både arbete och bostad samt en ökad integrering i Svenska samhället med ett generationsväxlingsprogram där rådgivning och kontaktnät blandas med lite utbildning vid behov.

Jag tror på människan och alla människors lika värde därför ska alla oavsett ursprung få samma möjlighet i vårt land, några ska inte bli nekade jobb eller investeringskapital bara för de inte talar flytande svenska eller har en annan hudfärg.

Kommentarer

Postat av: MFC

Publicerad 2009-07-27 10:47:02

Det som måste till NU är att få igång lokalhandeln och det FORT. Vi får inte låta små affärer med anknytning till lokala bönder o handel gå omkull för det kommer göra det mycket svårare när vi går in i den andra stora fasen av finanskrisen snart. Ett förslag som jag tycker borde kunna realiseras är att ta fram bussar med affärer i som kör omkring på landet där människor kan köpa det de behöver, detta för att kompensera för de byar o samhällen där affärer slått igen. Vi måste få igång ett sådant system ganska snart tror jag för att annars kommer små samhällen att slås ut totalt när kollektivtrafik och transportmöjligheter försämras i vågen av finanskrisen.



Jag hoppas ni politiker nu är medvetna om hur allvarlig den här finanskrisen är. Att tyda signalerna har inte varit svårt, ens för mig som enskild individ. Förra hösten var signalerna klara över vad som väntade och det var inga vilda gissningar utan baserat på vad som faktiskt hände. Som exempel vi jag visa på något jag skrev som kommentar i din blogg den 17e december:



"Jag tycker dessutom att regeringen borde gå ut och be människor att handla sunt. Det vill säga att inte handla på kredit och försöka se till att få slantar över. Detta borde basuneras ut som om det vore av nationellt intresse. Bankerna har ju dragit in sina lån och hållt inne på krediter. Nästa våg är kreditbolagen (läs: Visa, Mastercard) som kommer att kapa alla krediter, det kommer att skapa bekymmer tror jag när folk sitter på skulder."



Detta kan man nu läsa på Financial Times idag, den 27 juli 2009 (se även länk under URL):



"Lenders in Europe bracing themselves for a rising wave of consumer debt defaults as the credit card crisis that has caused billions of dollars in losses among US banks spreads across the Atlantic.



The International Monetary Fund estimates that of US consumer debt totalling $1,914bn, about 14 per cent will turn sour.



It expects that 7 per cent of the $2,467bn of consumer debt in Europe will be lost, with much of that falling in the UK, the continent’s biggest nation of credit card borrowers.



National Debtline of the UK said that the number of calls it had received from UK consumers worried about loans, credit cards and mortgage arrears had reached 41,000 in May – double the 20,000 calls it had received in May 2008. It added that the number of calls showed no sign of abating.



In the US, credit card defaults have been rising for months as a spike in unemployment and the most severe economic downturn since the Great Depression took their toll on overstretched consumers."

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela