Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Indien

Publicerad 2008-02-11 22:11:43 i Allmänt,

Nyss hemkommen från Indien som var ett mycket intressant land ur många olika perspektiv, känner jag
-Vad jag är glad att jag är född och uppvuxen i Sverige och med vår välfärd där alla får del.

Av Indiens befolkning ca 1,1 miljard lever 1/3 del på mindre en 1 dollar per dag .Hälften av alla barn är under 5 år är undernärda. Samtidigt som tillväxten ökar i allt snabbare takt och flera kloka beslut är fattade som att alla ska ha tillgång till el 2012.Även vatten till hushållen behövs så kvinnorna/döttrarna kan jobba och bidra till försörjning istället för lägga många timmar om dagen på kampen om vatten.

Vi fick möjlighet att se flera av Indiens sidor såväl den fattiga som den växande medelklassen .Att sitta i ett nybyggt företagsområde där det även fanns nybyggda lägenheter och titta ut över gatan så promenerar det förbi en ko lite förvirrande  (för en svensk)och typiskt Indiskt. Att se kor,hundar grisar ströva fritt inte bara på landsbygden utan även i städerna visar på hur olika kulturer vi lever i.
Att sedan möte Indiska företagsledare som leder moderna IT företag som konkurrerar med våra företag gör att det blir fascinerande. Att få del av hur Svenska företag upplever att det är att arbeta och utveckla i Indien är också intressant lärdom.
Det som jag tror är det viktigaste för Indiens utveckling på sikt är några grundläggande saker och också stora utmaningar.
Infrastruktur både el och vatten men också vägar så de som lever av jordbruket kan leverera sina produkter hela och fräscha.
Utbildning till alla och att utbildningen utvecklas och breddas sist men inte minst så lever ca 60% av jordbruket och har små jordbitar som är svåra att få lönsamhet på,de måste lyckas med att förändra så fler människor får sin utkomst inom industrin och detaljhandel (vilket knappast finns något i dag) då tror jag att Indien kommer att vara en konkurrera på marknaden. Imorgon tisdag börjar det vanliga jobbet i riksdagen igen.Carina

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela