Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Vårdnadsbidrag o jämnställdhet

Publicerad 2007-04-13 14:09:25 i Allmänt,

Går vårdnadsbidrag och jämnställdhet att förena ? jag tror inte det.
Har idag debatterat detta med socialministern och han hade inga bra svar och jag kan bara konstatera att det kommer ytterligare att förstärka klass och kön.

Införandet av ett kommunalt vårdnadsbidrag kommer ytterligare att försämra kvinnors situation på arbetsmarknaden. Det finns stor risk att arbetsgivarna gör bedömningen att kvinnor kommer att vara mer frånvarande än männen eftersom det är få män som kan tänka sig att vara hemma med vårdnasbidrag. Under debatten frågade jag socialministern om det gjorts någon undersökning som visar hur många män som kan tänka sig att vara hemma med vårdnadsbidrag. Socialmininstern hade inget svar på den frågan, säger Carina A Elgestam och forsätter:

Vårdnadsbidraget blir en kvinnofälla som bidrar till att det blir ännu svårare att förena arbets- och familjelivet. Vi vet redan idag att unga kvinnor blir diskriminerade när de söker arbete därför att de är i fertilålder och väntas skaffa barn i framtiden, vilket inte unga män i samma ålder blir. Med ett vårdnadsbidrag ökar risken ytterligare att kvinnor som bor i kommuner med vårdnadsbidrag får ännu svårare att hävda sig på arbetsmarknaden på grund av i vilken kommun de är bosatta. Detta leder inte till att jämställdheten i arbetslivet ökar. Lösningen är inte ett vårdnadsbidrag på 3000 kr per månad. Carina

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela