Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Valmöjlighet

Publicerad 2005-09-19 08:16:18 i Allmänt,

I helgen har det varit val i Sverige,Tyskland och Afghanistan. Tre helt skilda val i Sverige har det varit kyrkoval och allt för många har avstått sin rätt att rösta. Vi socialdemokratert har  trots vår stora medlemskår svårt att få ihop listor runt om i församlingarna,vilket påverkar valresultatet.Synd att så få medborgare inte tycker det är meningsfullt att använda sin rösträtt utifrån hur skattepengarna i kyrkan ska användas.
I Tyskland blev det jämt lopp mer eller mindre, det kommer nog att påverka oss alla i Europa när ett så pass stort land har en osäker majoritet och dessutom behöver genomföra vissa ekonimiska beslut.
Riktigt hur valet har gått i Afghanistan vet jag inte i skrivande stund men det har varit allt för mycket blodspillan (nio dödade på valdagen) Det är Afgansistans första val sedan 1969 så det är nog  efterlängtat med demokratiska val men frågan är hur valmöjligheterna ser ut utifrån kunskap om kanditaterna.
Afghanistan är ett av världens minst utvecklade länder och allt för många är analfabeter och man har inga partilistor. Detta kan få mig att känna viss oro utfrån att de som väljs in kan mycket väl vara emot reformer för att stärka demokratin och utveckla landet. Utav de 249 platserna i paralmentets underhus ska 68 vara kvinnor,det känns glädjande bara de andra 181 är för att kvinnor är med och fattar beslut så det inte blir internt könsbråk. Vår väld och vardag ser olika ut .I Sverige där alla har rösträtt och rätt att påverka utan bråk avstår allt för många och tar demokratin för självklar,vilket man aldrig kan göra. Carina

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela