Carina

Några tankar från en riksdagsledamot

Orättvisor

Publicerad 2005-12-02 15:17:08 i Allmänt,

Igår torsdag var en intensiv dag allt gick allt i ett. Näringsutskottet hade debatt i kammaren om WTO frågor
det var en bra debatt och informativ. Gå gärna in på riksdagens hemsida och läs debatten. När det gäller frihandel och utveckling för ett land så är det samma sak som gäller nu som förr. Sverige har en lång erfarenhet och tradition av frihandel. För ett litet land som Sverige som är utrikeshandelsberoende, är frihandel oerhört viktigt för förutsättningarna för vår välfärd.

Frihandel är också drivkraften för den globala ekonomiska utvecklingen, och då särskilt utvecklingsländernas. Frihandel kan också bidra till omvandling av slutna samhällen.

Om världens handelshinder minskade med en tredjedel skulle FN:s millennieutvecklingsmål kunna uppnås. En miljard människor lever i fattigdom i dag. Om Afrika, Asien, Sydasien och Latinamerika ökade sin andel av världs exporten med 1 % skulle 128 miljoner människor kunna lyftas ur fattigdom.

Jag tror att vi är många som tycker att det är viktigt att bekämpa fattigdomen i världen och när nu länder som Indien och Kina börjar få lite bättre välstånd och det ibland drabbar oss i vår vardag då är det inte allt så enkelt att känna solidaritet. Det är då det är viktigt att vi har våra olika trygghetssystem så man inte ställs på bar backe och att vi har en arbetsmarknadspolitik som ger en ny chans. I morgon lördag ska jag till Universitetet på en skogspolitisk debatt, det är verkligen olika frågor man sysslas.Carina

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Född i arbetarklassen och fått chansen att vara med och påverka framtiden. Politik är att vilja men också makt

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela